2 | Kodėl ego visada yra „teisus“

Kad įvadas būtų lengvesnis, iš pradžių norėčiau aptarti, kaip ego visada sugeba projektuoti savo teisumą. Anksčiau apibūdinau tai kaip ego žaidimą, kylantį iš saugumo žaidimų. Individualiame lygmenyje, tai iš tiesų yra ego žaidimas. Tačiau puolusios būtybės šį žaidimą panaudojo ego dramų kūrimui ir pateisinimui, ir būtent dėl to apie tai kalbu šioje knygoje.

Miriadai dvasios ieškotojų – tiek religingų, tiek nereligingų žmonių – praleido ištisus gyvenimus, siekdami įrodyti savo ego teisumą. Jie laimingi ėjo šiuo netikru keliu, kurį vadinau plačiu keliu, vedančiu į pražūtį, užuot atradę tikrąjį kelią į dvasinę laisvę.

Jeigu sąžiningai pažvelgsite į pasaulį, pastebėsite, kad daugelis žmonių yra įstrigę žaidime, kuriame siekia įrodyti, kad tam tikra ideologinė sistema yra vienintelė teisinga, o visos kitos yra klaidingos. Šis žaidimas gali pasirodyti įvairiai užsimaskavęs, ir žmonės jį gali žaisti daugybę gyvenimų. Tačiau galiausiai, tikrasis jūsų aš pavargs nuo šio žaidimo ir pradės mąstyti, ar nėra kažko daugiau už visas šiame pasaulyje egzistuojančias idėjines sistemas, ar nėra kažkokios aukštesnės tiesos, aukštesnės realybės.

Ir tą akimirką susiduriate su esminiu pasirinkimu, kuris jus gali išvesti į Kristiškumo kelią. Ir tai yra pasirinkimas atrasti aukštesnę realybę ar tiesiog priimti įmantresnę ego žaidimo versiją – mėginimą įtvirtinti aukščiausią tikėjimo sistemą. Dauguma žmonių, žinoma, nesuvokia šio prieš juos iškilusio pasirinkimo. Šio mano mokymo tikslas yra paaiškinti šį pasirinkimą tiems, kurie yra pasiruošę suvokti gilesnę mano žodžių slepiamą realybę:

22 Jūs garbinate, ko nepažįstate...
23 Bet ateina valanda, – jau dabar ji yra, – kai tikrieji garbintojai garbins Tėvą dvasioje ir tiesoje, nes Tėvas tokių Jo garbintojų ieško.
24 Dievas yra Dvasia, ir Jį garbinantys turi garbinti dvasioje ir tiesoje. (Jono 4 skyrius)

Kaip atskirtis atveda prie stabų garbinimo

Noriu jūsų paprašyti atlikti paprastą mąstymo eksperimentą. Kai pasakau žodį „obuoliai“, atkreipkite dėmesį, kas vyksta jūsų prote. Prieš jus iš karto iškyla proto įvaizdis, mentalinis įvaizdis, apibrėžiantis, ką jums reiškia obuoliai. Dabar įsivaizduokite, kad sakau jums, jog tolimoje saloje buvo atrastas naujas vaisius. Galiu jį aprašyti, ir, remdamiesi šiuo aprašymu, jūs susikursite proto įvaizdį. Skirtumas čia yra tas, kad obuolius esate patyrę tiesiogiai, tad jūsų obuolių proto įvaizdis bent jau kažkiek yra susijęs su realybe (turi būti atsižvelgta į tai, kad fizinėmis juslėmis negalima iki galo pasikliauti). Kita vertus, jūsų mentalinis nežinomo vaisiaus įvaizdis nėra susijęs su realybe, kadangi nesate jo patyrę.

Ir tai jums demonstruoja fundamentalią problemą, kaip ego suvokia Dievą. Ego gimė, jums atsiskyrus nuo savo šaltinio, ir todėl ego niekada negalės jums suteikti tiesioginio Dievo patyrimo. Ego, per visą savo egzistavimo laiką, Dievo koncepciją grįs proto įvaizdžiu, kuris niekada negalės prilygti realybei. Ego visada sieks ginti savo Dievo proto įvaizdį, tai reiškia, kad jis privalės neleisti Sąmoningajam AŠ iš tiesų patirti Dievo. Skirtumas čia, žinoma, yra toks, jog, kadangi Sąmoningasis AŠ yra Kūrėjo Esybės tąsa, Sąmoningasis AŠ iš tiesų gali patirti Dievą.

„Garbinti Dievą Dvasioje ir tiesoje“ iš tiesų reiškia naudotis Sąmoningojo AŠ gebėjimu tiesiogiai patirti Dievo Esybę. Žmonės, kurie nenori naudotis šiuo Dievo suteiktu gebėjimu – pažinimo raktu – garbins stabus, ir visas jų požiūris į religiją bus paremtas stabmeldišku Dievo įvaizdžiu. Štai kodėl matote tiek daug religingų žmonių, kurie primygtinai teigia, kad jų religija yra vienintelė tikra tikėjimo sistema. Žinoma, taip pat yra žmonių, kurie lygiai tą patį daro su politine tikėjimo sistema, ar netgi su tikėjimo sistema, vadinama moksliniu materializmu.

Dualizmo kilmės supratimas

Dabar pamąstykime apie iš pirmos pažiūros neįprastą faktą. Kodėl tiek daug žmonių gali būti absoliučiai įsitikinę, kad jų tikėjimo sistema yra vienintelė teisinga? Juk egzistuoja tiek daug tarpusavyje nesuderinamų tikėjimo sistemų, kad jos visos negali būti teisingos. Tai turėtų žmones paskatinti susimąstyti: galbūt jos visos yra atitrūkusios nuo aukščiausios realybės?

Noriu pasakyti absoliutų teiginį. Visos tikėjimo sistemos, kurios tik kada nors egzistavo ar egzistuos Žemėje, perduoda ir perduos nepilną Dievo aprašymą. Kodėl taip yra? Todėl, kad Kūrėjas yra aukščiau savo kūrinijos, jis yra aukščiau už visą materialią visatą. Nė viena tikėjimo sistema niekada negalės pateikti tikslaus ir išsamaus Dievo apibūdinimo. Tai panėšėtų į jūsų mėginimus aprašyti saulę, tematant tik mėnulį. 

Subtilus skirtumas čia yra toks, jog, kadangi ego yra atskirtas nuo Dievo, jis negali patirti Dievo Esybės. Ego galvoja, kad Dievą galima sutalpinti į aprašymą, į proto įvaizdį – kuris tuomet neišvengiamai pavirsta stabmeldišku įvaizdžiu. Sąmoningasis AŠ iš tiesų gali išgyventi tiesioginį Dievo Esybės patyrimą, ir kai tai patirsite, žinosite, kad Dievo niekada negalėtų aprašyti jokia tikėjimo sistema. Dievą tegalima patirti, ir vos tik pradedate mėginti šią patirtį įvilkti į žodžius, ją sumenkinate.

Jūsiškiam ego Dievas nėra tikra, Gyva Esybė. Dievas jam tėra koncepcija, proto įvaizdis. Sąmoningasis AŠ gali patirti Dievą kaip Gyvąją Esybę, esančią čia ir dabar, kai tuo tarpu ego Dievą tesugeba laikyti tolima, konceptualia būtybe. Kaip sakiau obuolių ir nežinomo vaisiaus palyginime, ego niekada negalės palyginti savo Dievo proto įvaizdžio su realybe, tai reiškia, kad jis niekada nesugebės įveikti stabų garbinimo. Tad tik pats Sąmoningasis AŠ gali išsipainioti iš ego stabmeldiškų Dievo įvaizdžių. Kad galėtumėte tai padaryti, turite suprasti, kaip ego išreiškia savo nepasotinamą saugumo troškimą, kurdamas neginčijamas tikėjimo sistemas.

Koncepciją, kurią jums toliau pateiksiu, gali būti sunku suprasti, jeigu iki šiol dar nebuvote tiesiogiai patyrę Dievo Esybės. Tačiau jums vis tiek bus vertinga pasilaikyti šią koncepciją savo prote. Tiesą sakant, tai, kad Sąmoningasis AŠ gali patirti Dievo Esybę, taip pat nėra visiška tiesa. Taip yra dėl to, kad žodis „patyrimas“ dažnai žmones paskatina galvoti apie patyrimus, kuriuos jie patiria savo įprastinėje sąmonės būsenoje. Pavyzdžiui, galite nueiti į paplūdimį ir stebėti nuostabų saulėlydį, tačiau suvokiate, kad esate atskiras stebėtojas, stebintis šį vaizdą per atstumą. Šis „stebėjimas per atstumą“ būtent ir atspindi tai, kaip ego galvoja apie Dievą ir kaip jis galvoja apie Dievo patyrimo koncepciją – ir, tiesą sakant, kaip jis galvoja apie visus kitus dalykus. Jis mano, kad turite patirti Dievą kaip tolimą būtybę danguje. Realybėje, niekada nepatirsite Dievo tol, kol jo ieškosite išorėje, ir būtent dėl to jums sakiau, kad Dievo karalystė yra jūsų viduje.

Norėdami patirti Dievo Esybę, privalote ryžtis nustoti save laikyti atskira būtybe – bent vienai akimirkai – vietoj to atsiverdami vienovės su Dievu patyrimui. Dievą galite patirti tik per kai kurių mano ankstyvųjų pasekėjų taip vadinamą „gnozę“, kuri reiškia vienovę tarp pažįstančiojo ir pažįstamojo. Įprastinė atskirtis tarp objekto ir stebėtojo išnyksta, ir stebėtojas tampa viena su stebimu objektu. Beje, tai yra įmanoma tik dėl to, kad viskas turi sąmonę. Sąmoningasis AŠ gali patirti vienovę su bet kokiu objektu, net ir su akmeniu.

Ego niekada nesugebės patirti Gnozės, nes jeigu ją patirtų, akimirksniu liautųsi egzistuoti. Gnozė yra vienovė, o vienovėje nėra erdvės atskirčiai, tai reiškia, kad joje nėra erdvės priešingiems požiūriams. Kadangi ego yra gimęs iš atskirties, jo pasaulėžiūroje iš tiesų yra erdvės priešingiems poliams. Ego niekada nesugebės ištrūkti iš mąstymo formos, kuri apima mažiausiai du polius. Kodėl taip yra?

Sakiau, kad Dievo realybėje yra tik vienovė. Kaip galite atsiskirti nuo vienovės? Galite tai padaryti, tik sukurdami atstumą, o tai tegali būti padaryta, atsiradus dviem priešingiems poliams, kurie yra laikomi atskirtais erdve – nes vienovėje nėra erdvės atstumui. Tik egzistuojant atstumui atsiranda erdvės iliuzijai, kad esate atskirti nuo vienovės ir galite egzistuoti už vienovės ribų, ar netgi kad galite kažką nuslėpti nuo Dievo, kaip Adomas ir Ieva tariamai pasislėpė nuo Dievo Sode.

PASTABA: Likusį diktavimą rasite knygoje Laisvė nuo ego dramų.

Versta iš www.ascendedmasterlight.com

Visos teisės saugomos © 2013 Kim Michaels